2012. szeptember 17., hétfő

A víz fontossága 3. rész

3. R É S Z

     ALLERGIA, ASZTMA, vízhiány és valami más

Az asztma és az allergiák jelzik, hogy a testnek megnövekedett idegingerület átvivő hisztamin termeléshez kellett folyamodnia.

A hisztamin a szervezetben a vízanyagcsere és elosztó érzékelő-szabályozója.  Az asztmások tüdőszöveteinek hisztamin szintje megnövekszik és ez szabályozza a hörgő izmok összehúzódását. A párolgásos vízvesztés egyik fő helye a tüdőben van, tehát az összehúzódott hörgők csökkent vízveszteséget jelentenek a lélegzés során - a test egy egyszerű természetes manővere a vízvisszatartás.

A hisztamin - eltekintve a vízszabályozó szerepétől - egy olyan szer, ami az antibakteriális, antivirális és antiidegen anyag védelmi rendszeréért felelős a testben. 

A test egy dehidratált állapotában, addig a pontig, ahol a hisztamin vízszabályozó hatása túlzott mértékűvé válik, a hisztamin termelő sejtek egy immunrendszeri aktiválása többlet mennyiséget termel, amit más feladatok céljaira tárolnak. 

Egy állatkísérletben kimutatták, hogy a hisztamin termelés a hisztamin termelő sejtekben a napi vízbevitel növekedésére csökken. Mindkét folyamatot (hisztamin  termelést és aktivitást) a NAPI vízfogyasztás azonnali növelésével kell szabályozni. Mennyi az annyi? Lásd az 1. RÉSZ.-ben! 

Tehát, ha asztmától vagy allergiától szenvedünk, NÖVELJÜK meg vízfogyasztásunkat !  
 

Ne felejtsük el, ha a koncentrált vér eléri a tüdőt, a  helyi hisztamin termelés természetes és önműködő folyamat. Ennek MEGNÖVEKEDETT felszabadulása segíti elő a hörgők összehúzódását. 

Az asztma egy másik nagyon fontos tényezője = a szerepe. Amikor vízhiány lép fel, a test elkezdi visszatartani a SÓT. A sóhiány egyik tünete az izületi  gyulladások megjelenése. Néhány emberben a sószabályozás nem kielégítő. Erre a problémára pedig csak ráadás a sómentes diétákról szóló hibás tanítás. 

A SÓ egy TERMÉSZETES ANTIHISZTAMIN.

Az allergiás embereknek a sóbevitelüket meg kellene kicsit növelni, hogy MEGELŐZZÉK a TÖBBLET HISZTAMIN termelést.

A VÍZRE a TÜDŐNEK van szüksége, hogy az állandóan cserélődő levegővel szemben nedvesen tartsa a TÜDŐ felületét. Ha keveset iszunk, a dehidratációs állapotban NYÁLKATERMELŐDÉS véd a kiszáradástól. Az asztma első állomásán TÖBBLET NYÁLKA KIVÁLASZTÓDÁS védi a szöveteket. De egy idő után TÚL SOK NYÁLKA választódik ki és ott is marad, gátolva ezzel a légutak normális levegőcseréjét és a légzést.

A nátrium (pl: konyhasó nátrium tartalma) TERMÉSZETES NYÁLKATÖRŐ és normális esetben a nyálka eltávolítása miatt történik meg a kiválasztása. Gondoljunk a tengeri sós inhalálókra, vagy a torokgyulladásnál a meleg sós víz előnyös fogyasztására.

A SÓ FELBONTJA, MEGLÁGYÍTJA a NYÁLKÁT a tüdőben, visszaadja  a víztartalmát és hozzájárul a légutakból való eltávolításához. (=természetes köptető).

A testnek előbb meg kell bizonyosodnia, hogy elegendő só és víz áll rendelkezésre, mielőtt ellazítja a hörgő összehúzódásokat és a nyála elég lazává, híggá válhat a kiválasztásra.

Az asztma a test fiziológiai idomulása a só - és vízhiány állapotához. Bármikor kiújulhat, ha nem szánunk elég figyelmet a VÍZ és a SÓ megfelelő bevitelére. Egy csipet só a nyelvre, miután megittuk a vizet és elhitettük az aggyal, hogy sok só érkezett a szervezetbe, amely elkezdi ellazítani  a hörgőket.

 REFLEXPONTOK az ARCON ALLERGIA esetén

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése