Variációk ZABKÁSÁRA reggelire és estére.
Ne feledd, az itt szereplő ételek ALAPJA a ZABKÁSA.
Forrás: Runnersworld 2015 /1.száma
------------------------------------------------------------------------------
Gyümölcsös- gazdagon díszített
zabpelyhes kása reggelire
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
ízlés szerint kókusztejpor (nem kötelező)
kókuszchips
kevés zabkorpa
fahéj
bogyós mirelit gyümölcsök
ananász, kiwi
mazsola
mogyoró
Kevés Dió, vagy mák a díszítéshez
A zabpelyhet készítheted kevés vízzel, kókusztejjel, vanília- vagy puncspudinggal. A lényeg, hogy laza szerkezetű legyen, ne álljon össze. A zabpehely lassan felszívódó szénhidrát. A hozzávalókat add a vízzel, kókusztejjel higított zabpehelyhez. Díszítéshez használhatsz, bogyós gyümölcsöt, kevés diót, vagy mákot.
------------------------------------------------------------------------------
15 dkg zabpehely
ízlés szerint kókusztejpor (nem kötelező)
kókuszchips
kevés zabkorpa
fahéj
bogyós mirelit gyümölcsök
ananász, kiwi
mazsola
mogyoró
mazsola
mogyoró
Kevés Dió, vagy mák a díszítéshez
A zabpelyhet készítheted kevés vízzel, kókusztejjel, vanília- vagy puncspudinggal. A lényeg, hogy laza szerkezetű legyen, ne álljon össze. A zabpehely lassan felszívódó szénhidrát. A hozzávalókat add a vízzel, kókusztejjel higított zabpehelyhez. Díszítéshez használhatsz, bogyós gyümölcsöt, kevés diót, vagy mákot.
------------------------------------------------------------------------------
-3 kis doboz NATÚR MAGYAR joghurt (csak ezzel készítsd el, jó krémes az állaga, hibátlan lesz vele a tészta. Más joghurttal sajnos gyenge minőségű, összeesésre hajlamos, sütésre alkalmatlan tésztát kapsz.)
-3 tojás
-ca. 5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
-20 dkg zabliszt
-1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
-másfél teáskanál sütőpor
-csipet só
-kókuszzsír a sütéshez
Hozzávalók a csokiöntethez:
-ca. 5 dkg vaj
-ca. 5 dkg kakaópor
-2 kis doboz natúr joghurt
-kevés zéró xukor
-3 kis doboz NATÚR MAGYAR joghurt (csak ezzel készítsd el, jó krémes az állaga, hibátlan lesz vele a tészta. Más joghurttal sajnos gyenge minőségű, összeesésre hajlamos, sütésre alkalmatlan tésztát kapsz.)
-3 tojás
-ca. 5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
-20 dkg zabliszt
-1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
-másfél teáskanál sütőpor
-csipet só
-kókuszzsír a sütéshez
Hozzávalók a csokiöntethez:
-ca. 5 dkg vaj
-ca. 5 dkg kakaópor
-ca. 5 dkg kakaópor
-2 kis doboz natúr joghurt
-kevés zéró xukor
A pancake elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A 3 fehérjét kemény habbá verjük.
A 3 tojás sárgáját a joghurttal, zabliszttel, zéró xukorral, sütöporral, csipet sóval , kókusztejporral összekeverjük.
A felvert fehérjét ehhez a masszához adjuk.
A masszát kevés kókuszzsírral a serpenyő közepére öntve , ca 10 cm átmérőjű tésztát formálva kisütjük.
A csokikrém elkészítése:
A vajat a tűzhelyen megolvasztjuk. Hozzákeverjük a kakaóport. Megvárjuk, míg kihül, majd a joghurttal és kevés xukorral összeturmixoljuk.
A pancake-t a csokikrémmel és a mirelit bogyós gyümölcsökkel, kókuszchips-el, vagy reszelt mandulával megszórjuk.
------------------------------------------------------------------------------
A pancake elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A 3 fehérjét kemény habbá verjük.
A 3 tojás sárgáját a joghurttal, zabliszttel, zéró xukorral, sütöporral, csipet sóval , kókusztejporral összekeverjük.
A felvert fehérjét ehhez a masszához adjuk.
A masszát kevés kókuszzsírral a serpenyő közepére öntve , ca 10 cm átmérőjű tésztát formálva kisütjük.
A masszát kevés kókuszzsírral a serpenyő közepére öntve , ca 10 cm átmérőjű tésztát formálva kisütjük.
A csokikrém elkészítése:
A vajat a tűzhelyen megolvasztjuk. Hozzákeverjük a kakaóport. Megvárjuk, míg kihül, majd a joghurttal és kevés xukorral összeturmixoljuk.
A pancake-t a csokikrémmel és a mirelit bogyós gyümölcsökkel, kókuszchips-el, vagy reszelt mandulával megszórjuk.
------------------------------------------------------------------------------
TÚRÓS - Gyümölcsös pohárkrém
TÚRÓS - Gyümölcsös pohárkrém
A joghurt és túró használata miatt nem paleo, mégis könnyen emészthető fehérjeforrás.
300 ml joghurt
25 dkg túró
2 tojás fehérje
5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
reszelt citromhéj
mirelit bogyós gyümölcsök
csipet fahéj
A joghurtot a túróval, kevés zéró xukorral, kókusztejporral, és a gyümikkel összekeverjük.
A 2 tojás fehérjét kevés xukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját.
Poharakba betöltjük a gyümölcsös túrókrémet , a tetejére a habot. Fahéjjal megszórjuk, maradék gyümölccsel díszítjük. Azonnal, vagy kevés hűtést követően fogyasztandó
-----------------------------------------------------------------------------
300 ml joghurt
25 dkg túró
2 tojás fehérje
5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
reszelt citromhéj
mirelit bogyós gyümölcsök
csipet fahéj
A joghurtot a túróval, kevés zéró xukorral, kókusztejporral, és a gyümikkel összekeverjük.
A 2 tojás fehérjét kevés xukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját.
Poharakba betöltjük a gyümölcsös túrókrémet , a tetejére a habot. Fahéjjal megszórjuk, maradék gyümölccsel díszítjük. Azonnal, vagy kevés hűtést követően fogyasztandó
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
TÚRÓS - ALMÁS - KAKAÓS pohárkrém
A joghurt és túró használata miatt nem paleo, mégis könnyen emészthető fehérjeforrás.
Desszertnek, vagy sportedzések után fogyasztható.
Hozzávalók:
Desszertnek, vagy sportedzések után fogyasztható.
Hozzávalók:
300 ml joghurt
25 dkg túró
2 tojás fehérje
5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
kevés rumaroma
1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
reszelt citromhéj
1 db alma lereszelve
csipet fahéj
A joghurtot a túróval, kevés zéró xukorral, kókusztejporral, a kakaóval, a rumaromával összekeverjük.
A 2 tojás fehérjét kevés xukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a reszelt almát.
Poharakba betöltjük felváltva a kakaós túrókrémet , a tetejére az almás habot. Fahéjjal megszórjuk, esetleg gyümölccsel díszítjük.
300 ml joghurt
25 dkg túró
2 tojás fehérje
5 dkg Zéró Xukor vagy nyírfacukor
kevés rumaroma
1 kiskanál kókusztejpor (nem kötelező)
reszelt citromhéj
1 db alma lereszelve
csipet fahéj
A joghurtot a túróval, kevés zéró xukorral, kókusztejporral, a kakaóval, a rumaromával összekeverjük.
A 2 tojás fehérjét kevés xukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a reszelt almát.
Poharakba betöltjük felváltva a kakaós túrókrémet , a tetejére az almás habot. Fahéjjal megszórjuk, esetleg gyümölccsel díszítjük.
------------------------------------------------------------------------------
Almás- túrós- meggyes- lekváros rétes
A réteslap bolti, így ez a termék paleonak nem tekinthető. Ellenben nagyon finom.
Hozzávalók:
50 dkg túró
2 tojás
10 dkg xylit, vagy nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
2 - 3 evőkanál útifű maghéj, vagy másik nevén psyllium
5 dkg vaj
1-2 evőkanél kókuszzsír
45 dkg ( nagy dobozos) tejföl
Jó minőségű, lehetőleg xylittel édesített sárgabarack lekvár
1 alma
1 magozott cseresznye befőtt
bolti réteslap ( 8 lapos )
2 tojás
1 citrom reszelt héja
45 dkg ( nagy dobozos) tejföl
Jó minőségű, lehetőleg xylittel édesített sárgabarack lekvár
1 alma
1 magozott cseresznye befőtt
bolti réteslap ( 8 lapos )
Elkészítés:
- A túrót összetörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a citromhéjat, a csipet sót, a psylliumot és jól kikeverjük.
- A vajat felolvasztjuk.
- A tepsit megkenjük a felolvasztott kókuszzsírral.
- Mindig 2 tésztalapot használunk a megtöltéshez. Az első két tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajat ecsettel szétkenjük rajta.
- Kiskanállal elszórtan csomócskákat teszünk a túrós töltelékből a tésztalapra.
- A tejfölből is elszórtan csomócskákat teszünk a tésztalapra.
- A megpucolt, majd kis darabkákra vágott almákból is teszünk a rétestésztánkra.
- A sárgabarack lekvárból, a meggybefőttből is kanalazunk a lapra.
- Az így kidekorál tésztalapunkat a ruha segítségével felgöngyölítjük a tepsire tesszük, ügyelve, hogy a 2 végét kicsit lenyomkodjuk, elkerülve, hogy a töltelék kifolyjon a tepsiből.
- Megkenjük ennek a rétesgöngyölegnek a tetejét kevés vajjal és tejföllel.
- Ugyanezt tesszük a többi 3 x 2 réteslapunkkal is.
- A tepsiben ca 170-200 fokon aranybarnára sütjük.
Hamar elfogy...
------------------------------------------------------------------------------
Könnyű, tápláló és egészséges.
Mi az?
Hát a zabpelyhes keksz
2 félét készítettem egy recepttel egymás után. Ugyanazt a receptet használtam,CSAK 3 evőkanál kakaóport tettem még hozzá. Mindkettő nagyon finom, puha, porhanyós, tápláló, rostdús finomság.
Hozzávalók:
20 dkg Vaj
10-15 dkg Zéró Xukor, VAGY Nyírfacukor
3 tojás
20 dkg Zabliszt
1 evőkanál pshyllium= útifűmaghéj
1 kk fahéj
1 tk szódabikarbóna
csipet só
20 dkg zabpehely
5 dkg zabkorpa
5 dkg kókusz chips
10-20 dkg mazsola
10 dkg jó minőségű kakaós étcsoki
fél citrom kifacsart leve
**A KAKAÓS ZABPELYHES ugyanígy készül, csak még 3 evőkanál jó minőségű kakaóport kell belekeverni a masszába.**
A vajat habosra keverjük a cukorral, kézi botmixer segtíségével.
Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját.
Majd belekeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal, sóval, phsylliummal együttesen elkevert ZABlisztet. Ezt követi a zabpehely, a zabkorpa, a mazsola, a kókusz csipsz a fél citrom leve. Hozzáadjuk a masszához a felaprított csokoládét. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük. Legvégül ezt a kemény habot finoman a masszához keverjük.
A **KAKAÓSNÁL PEDIG A 3 evőkanál KAKAÓPORT.**
A masszából fél evőkanálnyi adagokat veszünk ki, golyókat formálunk belőle, és kicsit ellapítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy legyen hely egy kicsit elterülni a kekszeknek.
170 -190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük a sütőből még puha, de ha kihűlt, megszilárdul.
Jól záródó műanyag dobozban napokig eláll friss..
------------------------------------------------------------------------------
20 dkg Vaj
10-15 dkg Zéró Xukor, VAGY Nyírfacukor
20 dkg Zabliszt
1 evőkanál pshyllium= útifűmaghéj
20 dkg zabpehely
10 dkg jó minőségű kakaós étcsoki
fél citrom kifacsart leve
CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók 10 db-hoz:
• 15 dkg Zabliszt, vagy 7 dkg Zabliszt és 8 dkg Rizsliszt keveréke
• 5 dkg Zéró
Xukor, VAGY Nyírfa cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg holland kakaópor
• 5 dkg jó minőségű étcsokoládé
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor, vagy szódabikarbóna
Elkészítés:
A cukrot a tojásokkal és a
vajjal habosra keverjük. A lisztbe beleszórjuk a sütőport és a kakaóport.
Keverjük össze a kettőt, majd az egészet keverjük simára.
Az étcsokoládét törjük
darabokra, és keverjük bele a tésztába.
A masszát adagoljuk ki muffin formába, majd 160C fokra előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt.
A masszát adagoljuk ki muffin formába, majd 160C fokra előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt.
------------------------------------------------------------------------------
Kókuszkrémes,Narancsos diós paleosüti
A tésztához: A torta elkészítése vagy ugyanaz, mint az ezen az oldalon, lentebb lévő narancsos, kókuszos csokitortáé.
Vagy, ha LISZT NÉLKÜL akarod elkészíteni, akkor az alábbi a recept, csak 25 dkg DARÁLT dióra van szükség és NEM kell a liszt.
- 6 db tojás
- 6 evőkanál ZÉRÓ Xukor, vagy NYÍRFAcukor
- 25 dkg darált dió
- pici só
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanálnyi mandula kivonat
- 1 kávéskanál sütőpor, VAGY szódabikarbóna
- 4 evőkanál holland kakaópor
- 50 gr.
teavaj
- pici olvasztott vaj, VAGY kókuszzsír a sütőpapírral kibélelt tortaforma
kenéséhez
- A krémhez:
- 3,5 dl habtejszín
- 25 dkg vaj
- 15 dkg ZÉRÓ Xukor, vagy NYÍRFAcukor
- 12 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg kókusztejpor
A díszítéshez: 1 narancs reszelt héja és a gyümölcse , 5 dkg mandula felvágva, kókuszreszelék,
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el, mert annak hűlnie kell.
Egy edényben a tejszínt a cukorral és a kókusztejporral felforraljuk, és néha megkevergetve 5-6 percig forraljuk, hozzáadjuk a margarint is, és tovább forraljuk 5 percig, végül belekeverjük a kókuszreszeléket, majd lehúzzuk a tűzről és lehűtjük. Hűtőszekrényben dermesztjük. Géppel jól kikeverjük.
A tésztához a tojásokat SZÉTVÁLASZTJUK, a fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral jól kikeverjük, mehet bele a darált dió, a só, a narancshéj, a mandula aroma és a sütőpor. A vajat felolvasztjuk tűzhelyen, hozzáadjuk a kakaóport. Az így elkészült csokikrémet is hozzáadjuk a tészta alaphoz.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük torta formájú tepsiben, melyet zsírpapírral kibéleltünk és kevés kókuszzsírral kikenünk. Teljes kihűlés után óvatosan húzzuk le a papírt róla, majd vágjuk 3 felé, és kenjük meg a krémmel. Jusson a tetejére és az oldalára is.
A díszítéshez a mandula pálcákat kissé megpirítjuk, és megszórjuk vele a tortát.
Egy edényben a tejszínt a cukorral és a kókusztejporral felforraljuk, és néha megkevergetve 5-6 percig forraljuk, hozzáadjuk a margarint is, és tovább forraljuk 5 percig, végül belekeverjük a kókuszreszeléket, majd lehúzzuk a tűzről és lehűtjük. Hűtőszekrényben dermesztjük. Géppel jól kikeverjük.
A tésztához a tojásokat SZÉTVÁLASZTJUK, a fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral jól kikeverjük, mehet bele a darált dió, a só, a narancshéj, a mandula aroma és a sütőpor. A vajat felolvasztjuk tűzhelyen, hozzáadjuk a kakaóport. Az így elkészült csokikrémet is hozzáadjuk a tészta alaphoz.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük torta formájú tepsiben, melyet zsírpapírral kibéleltünk és kevés kókuszzsírral kikenünk. Teljes kihűlés után óvatosan húzzuk le a papírt róla, majd vágjuk 3 felé, és kenjük meg a krémmel. Jusson a tetejére és az oldalára is.
A díszítéshez a mandula pálcákat kissé megpirítjuk, és megszórjuk vele a tortát.
------------------------------------------------------------------------------
Hawaii-MIX PIZZA
Gyere és próbáld ki a finom, könnyű, ca. 0,5 cm vastagságú, omlós és egészséges pizzát, amely csipetnyi élesztőt látott csak, emiatt FÉL-PALEO megoldás :)
A tészta alapanyaga:
- 50 dkg zabliszt
- 50 dkg gluténmentes liszt
- só
- 1/2 liter langyos- meleg víz
- csipet élesztő
- csipet élesztő
- 3-4 evőkanál olivaolaj, vagy helyette ,melegített kókuszzsír
A tészta elkészítését Gianni jól bemutatja és elmondja ezen a >> VIDEÓN<<. A videót a femina.hu-n találtam, a linken alul van, a pizza képre kell kattintani és már indul is.
A bucit kinyújtom, majd a kókuszzsírral kikent és zabliszttel bevont tepsibe belehelyezem a pizzatésztát. Ahogy a videón látszik, először csak magában a tésztát, vagy a paradicsomszósszal (a szószba az alábbi fűszereket keverem: bazsalikom, bors, só, oregánó) megkent tésztát sütöm 200 fokon 10 -15 percig, amíg látszik, hogy át nem sül.
Aztán kiveszem a sütőből és jöhetnek rá a feltétnek valók.
Feltétek a Hawaii pizzámon, amiből nekem 2 tepsivel lett:
- 1 üveg ( ca. 0,5 liter ) paradicsomszósz
- kukorica
- borsó
- ananász
- 30 dkg pulyka sonka
- 2 lilahagyma
- 3- 4 db paradicsom
- 25 -30 dkg reszelt sajt
- petrezselyem
- bazsalikom fűszer
A tetejét kókuszzsírral, vagy oliva olajjal meglocsolom rászórok még egy kis bazsalikomot és mehet vissza a sütőbe 200 fokon ca. 20 percre, vagy, amíg jól meg nem sül.
------------------------------------------------------------------------------
Moscauer - édes ropogtatnivaló
Gyorsan elkészíthető a süti alapanyaga, kis munka inkább a sütés után következik, de az íz mindenért kárpótol.
Dió helyett mandulát is választhatunk, de a dió íze karakteresebb, ezért jobban passzol a moscauerhez.
Dió helyett mandulát is választhatunk, de a dió íze karakteresebb, ezért jobban passzol a moscauerhez.
Hozzávalók:
- 7 dkg vaj
- 15 dkg zéró Xukor, vagy Nyírfacukor
- 15 dkg darált dió, vagy darált mandula
- 7 dkg narancshéj, vagy citromhéj, vagy mindkettő ( Bio gyümölcsök javasoltak, vagy nagyon jól megmosva )
-1 dl főzőtejszín
- 5 -10 dkg Zabpehelyliszt
- 1kávéskanál rumaroma, vagy mandulaaroma
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
A megadott mennyiségből 35-40 db lesz.
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra
2. A vajat, cukrot, a felaprított narancshéjat, diót, tejszínt és rumot, vagy mandula aromát
egyszerűen tegyük egy lábosba, és rakjuk a tűzre, kis lángon. Melegítsük
forrásig, majd zárjuk azonnal el, nem jó főzni, mert összesűrűsödik. Keverjük
bele a zabpehely lisztet.
3. Eközben egy tepsit kenjünk ki vajjal, vagy kókuszzsírral vagy használjunk szilikonos
sütőpapírt.
4. Egymás mellé tegyünk kiskanállal halmokat a masszából, melyeket kanállal
lapítsunk el. Érdemes közte helyet hagyni, mert sütés közben még lapul.
5. Addig süssük, míg a süti széle világosbarna nem lesz, ez kb 6-8 perc alatt
következik be.
6. Mivel sütés után közvetlenül még elég lágy, húzzuk le a sütőpapírt a sütikkel együtt a tepsiről, tegyük félre kihűlni az első adag süteményt hűvös helyre.
** Fontos: Várjunk a sütőből kivétel után 15-30 percet és KIHŰLVE szedegessük le
őket a sütőpapírról, ehhez egy késsel érdemes alányúlni. Ha nem használtunk
sütőpapírt, a fém sütőtepsiről hidegen már csak nehezen fognak feljönni, ebben
az esetben langyosan szedjük le őket. Ha a halmok összeolvadtak egy nagy egésszé a tepsiben, akkor sincs gond, mert megvárjuk míg kihűl, majd felkockázzuk és kiszedjük őket.**
7. Törjük össze az étcsokoládét, és gőz fölött (mikróban, kislábasban, stb)
olvasszuk fel.
8. Most jön a legmacerásabb rész: a kis diókorongokra egyenként kell rákenni a
meleg csokimázat az egyik oldalra.
Nem szép, de
finom
Ötlet, ha nem sikerült időben leszedni a tepsiről, akkor a keletkező törmeléket össze lehet
keverni gombóccá, majd bekenni a megmaradt csokimázzal. Nagyon finom rücskös gombóckák lesznek.
------------------------------------------------------------------------------
NARANCSOS, KÓKUSZOS CSOKITORTA
Mostani ajánlatom
mindössze 40, az előkészítéssel együtt 50 percet vesz igénybe és egy ISTENI FINOM,
KÖNNYŰ paleo tortát kapunk.
Hozzávalók a TORTÁHOZ:
6
tojás
200 gr. nyírfacukor, vagy Zéró cukor
100 gr. darált
dió
100 gr. mazsola
100 gr. mazsola
200 gr. zabpehelyliszt
4- 5 kockányi jó minőségű
étcsoki
csipet só
1 kávéskanál sütőpor, VAGY szódabikarbóna
1 evőkanálnyi mandula kivonat
1 evőkanálnyi mandula kivonat
4 evőkanál holland
kakaópor
50 gr. teavaj
pici olvasztott vaj, VAGY kókuszzsír a sütőpapírral kibélelt tortaforma kenéséhez
Hozzávalók a CSOKImasszához:
1 narancs reszelt héja
100 gr. jó minőségű étcsoki
2 evőkanál holland kakaópor
150 gramm vaj
50-100 gr. nyírfacukor, vagy Zéró cukor
1 evőkanálnyi mandula kivonat
2 evőkanál kókuszreszelék
kis doboz ( 250 ml) tejföl
Díszítés:
Maradék narancshéj- és kókuszreszelékkel
50 gr. teavaj
pici olvasztott vaj, VAGY kókuszzsír a sütőpapírral kibélelt tortaforma kenéséhez
Hozzávalók a CSOKImasszához:
1 narancs reszelt héja
100 gr. jó minőségű étcsoki
2 evőkanál holland kakaópor
150 gramm vaj
50-100 gr. nyírfacukor, vagy Zéró cukor
1 evőkanálnyi mandula kivonat
2 evőkanál kókuszreszelék
kis doboz ( 250 ml) tejföl
Díszítés:
Maradék narancshéj- és kókuszreszelékkel
TORTALAP elkészítése:
-
Olvasszunk meg az 50 gr. vajat a 4 evőkanál holland kakaóval, majd tegyük félre.
-
A 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a 6 tojássárgáját, a csipet sót és jól összekeverjük őket.
-
Majd hozzáadjuk a darált diót, mazsolát, mandula aromát, zabpehelylisztet és sütőport / vagy szódabikarbónát és jól összekeverjük őket turmixgéppel.
-
Felkockázzuk, apróra vágjuk az étcsokit, amit szintén hozzáadunk a masszához.
-
A korábban félrerakott, vajban felolvasztott kakaót is hozzáadjuk a masszához és jól elkeverjük.
-
Az egész masszát kiöntjük a tortaformába, amit zsírpapírral bélelünk ki és azt kevés vajjal, vagy kókuszzsírral megkenjük.
-
170 -180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percet sütjük. Érdemes a végén villával megszúrni a tésztát, hogy átsült-e.
Csokikrém elkészítése:
-
Olvasszunk meg a vajat a 100 gr. csokival és adjuk hozzá még a 2 evőkanál kakaóport.
-
A felmelegedett csokikrémet tegyük mély tálba, ahol hozzáadjuk a lereszelt narancshéj FELÉT !!!, a cukrot, a kókuszreszeléket, a mandulakivonatot és a tejfölt. Turmix- vagy robotgéppel keverjük össze őket.
A sütőből kivett tortalapot félbevágjuk. A csokikrém 1/2-ével, 3/4-ével megkenjük. rátesszük a tortalap tetejét, majd a maradék csokikrémmel a tetejét is és az oldalát is megkenjük. A tetejére rászórjuk a maradék narancshéjat és meghintjük kókuszreszelékkel.
Ki ne hagyd, mert ISTENI FINOM!
------------------------------------------------------------------------------
KÓKUSZTEKERCS
- gyors, finom és kiadós
**Figyelem:**
A nyírfacukor glikémiás indexe nagyon alacsony, mindössze 10
!!!! Nagyon lassan szívódik fel a vérből, nem emeli meg hirtelen
a vércukor szintjét.
Hozzávalók
a tésztához:
25
- 30 dkg darált keksz
5
dkg nyírfacukor
2 - 4
evőkanál kókusztej
2
evőkanál rum aroma
2
evőkanál kakaó
1
evőkanál kókuszreszelék
1 dl lefőzött kávé
Hozzávalók
a krémhez:
10
dkg vaj
2- 4
evőkanál kókusztej
5
dkg cukor
1
egész vanília rúd felaprózva
5
dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A
tészta hozzávalóit egyszerűen csak összegyúrjuk.
Zsírpapíron
vagy folpack fólián kinyújtjuk vékonyan, 3-5 mm vastagságúra,
téglalap formában.
Majd
a krémhez először a kicsit felmelegített vajat a cukorral
összekeverjük, (mixer géppel) majd hozzáadjuk a kókusztejet a
vaníliát és a kókuszreszeléket.
Az így elkészített krémmel
megkenjük a tésztát. A zsírpapír segítségével feltekerjük,
kókuszban meghempergetjük, hűtőben pihentetjük, majd tálaláskor
apró, 3 - 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A rúdból 1 púpozott
tányérnyi sütit tudunk felvágni.
------------------------------------------------------------------------------
CSOKIS – DIÓS - VÖRÖS ÁFONYÁS
BROWNIE eperhabbal , csokiöntettel
Mostani ajánlatom
mindössze 30, az előkészítéssel együtt 40 percet vesz igénybe és egy isteni finom,
könnyű paleo sütit kapunk.
Hozzávalók a brownie-hoz:
6
tojás
250 gr. nyírfacukor
100 gr. darált
dió
100 gr. aszalt vörös
áfonya
150 gr. zabpehelyliszt
1 tábla jó minőségű
étcsoki
200 gr.
teavaj
½ teáskanál
só
4 gr. sütőpor / vagy késhegynyi
szódabikarbóna
80 gr. holland
kakaópor
pici kókuszzsír a
kenéséhez
Brownie
elkészítése:
-
Olvasszunk meg 150 ! gramm vajat 60 ! gr. kakaóval, majd tegyük félre.
-
A 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a 6 tojássárgáját, a csipet sót és jól összekeverjük őket.
-
Majd hozzáadjuk a diót, vörös áfonyát, zabpehelylisztet és jól összekeverjük őket turmixgéppel.
-
Felkockázzuk, apróra vágjuk az étcsokit, amit szintén hozzáadunk a masszához.
-
A korábban félrerakott, vajban felolvasztott kakaót és végül a a sütőport / vagy szódabikarbónát is hozzáadjuk a masszához és jól elkeverjük.
-
Az egész masszát kiöntjük a kevés kókuszzsírral megkent tálba.
-
170 -180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük. Érdemes a végén villával megszúrni a tésztát, hogy átsült-e.
-
A maradék vajat szintén megolvasztjuk a maradék kakaóporral. Ez szolgál öntetként a süti díszítéséül.
Hozzávalók az
eperhabhoz:
Ez a hab már nem paleós, viszont
finom.
Vagy 450 gramm natúr joghurt és 150
-200 gramm apróra vágott
eper összeturmixolva.
Vagy 1 doboz
tejszínt
felverünk
habbá,majd hozzáadjuk a
150-200 gramm
apróra vágott
epret.
Tegyél félre pár szem epret a
díszítéshez.
A brownie masszájához a sütés előtt
ha akarunk, adhatunk még kevés fahéj port, kókusz reszeléket, vagy mogyorót,
mazsolát.
Amilyen egyszerű és gyors elkészíteni, olyan finom.
------------------------------------------------------------------------------
ISTENI TÚRÓS POGI
recept
Ajánlok egy
zabpehely- és gluténmentes lisztből készült
finom és könnyű túros pogácsát
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg
zabpehelyliszt,
- 25 dkg
gluténmentes lisztkeverék
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
sárgája
- 50 dkg
túró
-
3 dkg
élesztő
- 2 dkg
só
Még szükséges a kenéshez: 2 tojás
sárgája és a tetejére reszelt sajt.
-
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
-
Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük. Ha először nehezen áll össze a meggyúrt tészta, rakd be 20-30 percre a hűtőbe, ott teljesen össze kell állnia. Ha mégsem gyúrható a kivétel után sem könnyen, akkor érdemes max 5 dkg gluténmentes lisztet hozzáadni. De nincs rá nagyon szükség.
-
Nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra és max. 4 cm.-es pogikat szaggassunk belőle.
-
A kis pogik tetejére kenjünk tojássárgáját és szórjuk meg őket reszelt sajttal.
-
Az előmelegített sütő aljára kenjük kicsi olajat, vagy helyette kókuszzsírt, rátehetjük a pogikat. 30 perc alatt elvileg szép aranysárga- ropogósra sülnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése